sunnuntaina, toukokuuta 10, 2009

Quid sit studiosus sine studio?


"Sus." Hahaa, skolastikkohuumoria jolle ei ole varmaan kukaan nauranut aidosti sitten 1200-luvun. Ei silti välttämättä mikään ihme että tässä alkaa vanhakin huumori naurattamaan, sen verran vangitsevan immersion menneisyyteen joutumisesta tämä kaupunki tuo. Ja kyllähän sekin auttaa ettei ole televisiota asunnossa... Pitäisi kai alkaa ostaa sanomalehtiä jotta pysyisi kärryillä asioista - vaikka tuleehan tuota ehkä joka toinen päivä käytyä edes The Timesin nettisivut tarkastamassa.


Tänään todistin kiinnostavaa menneen ja nykypäivän limittymistä Sheldonian Theaterin kulmilla, jossa toisaalta oli kaapuihin ja viittoihin sonnustautuneita yliopistoihmisiä (tänään oli näet joku valmistumispäivä ainakin jossain collegessa) ja toisaalta kylttien ja mökäfonien kanssa elämöiviä mielenosoittajia. Ilmeisesti jollakin eläinsuojeluryhmällä on ollut jo pitemmän aikaa vääntöä yliopiston tekemistä eläinkokeista, ja siihen kiistakapulaan tämänpäiväinenkin meteli liittyi. Yrittää siinä sitten lukea Bodleianin rauhassa. Mutta muutenkin oli kaupungilla liikkeellä aivan erityisen runsaasti akateemiseen juhla-asuun sonnustautuneita ihmisiä, enkä keksinyt tälle muutakaan syytä kuin Brasenose Collegen 500-vuotissynttärien kunniaksi järjestetty iltajuhla. Harmi etten onnistunut saamaan kutsua niihin kokkareihin... No, ehkä sitten seuraaviin, siinä sadan vuoden päästä.


Syy miksi lähdin Bodleianista Sheldonian Theaterin (eli siis Broad Streetin) puolelta oli tietenkin se, että Blackwellin kirjakaupassa oli eilen alkanut alennusmyynnit... Tämä tietenkin herätti kirjanmetsästäjän minussa (sikäli kun se nyt uinuu muulloinkaan...) ja onnistuinkin hamstraamaan pilkkahintaan oikein mukavan pinon kirjoja, osaksi vieläpä alaan liittyviä. Erityisen ilahduttava löytö oli vesivahingon vuoksi erittäin halvalla lähtenyt Classics in Progress, T. P. Wisemanin editoima kokoelma alan tulevaisuuteen ja mahdollisuuksiin liittyviä artikkeleita, jonka olen halunnut sen ilmestymisestä (2002) lähtien. Jes! Erinäisiä muitakin löytöjä tuli tehtyä, mm. keisari Maurikioksen Strategikon, jonka etnografinen osuus saattaa olla hyödyllinen myös väikkärin suhteen.


Kirjojen suhteen onnistunut ja muutenkin ihan mukiinmenevä päivä huipentui kello 23.00 ilotulitukseen, joka mitä ilmeisimmin liittyi niihin mainitsemiini Brasenosen synttäri-illatsuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti